Geometrische waarnemingen

Monica Maat en Henk Rusman laten een boeiende tentoonstelling zien waarbij hun werk zo is ingericht en gecombineerd dat de werken elkaar versterken en er een sprankelend geometrisch spel van vorm, kleur en licht ontstaat.

Erna Koelman, voorzitter van Stichting Culturale Lelystad, verzorgt de inleiding bij de opening voor de genodigden. Klik hier voor de openingstekst van Erna.

Monica Maat
'Alles hangt af van hoe we dingen zien’. Een uitspraak van Carl Jung waar het werk van Monica Maat onder andere aan refereert. Het boeit Monica om met haar geometrische werken optische effecten te creëren en de waarneming te manipuleren. Haar werken hebben als basis een ornamenteel karakter en zijn geïnspireerd op de Italiaanse Renaissance. Daarbij werkt zij in de traditie van de in 1917 opgerichte Nederlandse kunstbeweging De Stijl, waaraan zij in het bijzonder aspecten van de waarneming toevoegt.

Henk Rusman
Bezielde geometrie. In de driedimensionale wereld van Henk Rusman zijn de geometrische werken verre van eentonig. De werken nodigen uit om eromheen te lopen en ze van alle kanten te bekijken. Bij iedere stap zie je een ander beeld.
Door die telkens nieuwe kijkhoeken blijft zo’n structuur ongrijpbaar en fris. Je ziet nooit alle kanten tegelijk. Er ontstaat een bezield verband tussen het rationeel ogende werk in metaal of steen en de vitaliteit van de natuur. Al die ‘strenge’ geometrische ontwerpen gaan opeens leven.

Klik hier voor het openingswoord van Hester Kuper, voorzitter Museum Nagele.

Klik hier voor de introductietekst van de informatiemiddag van 2 juni, uitgesproken door Jelly Jousma als lid van de commissie wisselexposities van Museum Nagele.

Klik hier voor een artikel in de FlevoPost over de expositie van Monica Maat in Museum Nagele.

Klik hier voor het artikel in de FlevoPost 'Kunstenaar Monica Maat presenteert boek'.

Henk Rusman - Foto Museum Nagele.jpeg

Henk Rusman

Kristallisatie I, Henk Rusman  - Foto Museum Nagele.jpg

Kristallisatie I, Henk Rusman

Monica Maat - Foto Museum Nagele.jpeg

Monica Maat