Een nieuw dorp op nieuw land. Dat was Nagele zo’n halve eeuw geleden. Nagele is ontworpen door architectencollectief De 8 en Opbouw. Er zijn in Nederland weinig plekken uit de wederopbouwperiode waar hun moderne kijk op de toekomst zo goed te bewonderen is. Verschillende projecten worden nu uitgevoerd om het dorp een tweede leven te geven, met oog voor het bijzondere verleden.

Museum Nagele, de gemeente Noordoostpolder en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben een erfgoedroute gemaakt. Vormgegeven in een prachtig boekje. Met dit boekje in de hand kunnen mooie routes gelopen en gefietst worden.

Wie meer wil weten over Nagele en bijvoorbeeld het werk van klinkende namen, zoals Gerrit Rietveld, Aldo van Eyck, Mien Ruys, Van den Broek en Bakema in Nagele, kan daarover meer lezen. Op donderdag 18 juni werd het eerste exemplaar van dit boekje officieel overhandigd, evenals het eerste exemplaar van de brochure 'Nagele. Een wederopbouwgebied van nationaal belang'.

Museum Nagele vormde het decor voor deze presentaties. Het boekje ‘Nagele, een cultuurhistorische wandeling’ van uitgeverij Matrijs in Museum Nagele te koop.