Keramiek Collectief Lelystad

">


">

Vanaf donderdag 31 augustus tot en met 19 november exposeert Keramiek Collectief Lelystad keramiek en grafiek in Museum Nagele: Joke Venhorst, Arno Kortekaas, Ineke van Beersum en Henk Woestenburg.

Het Keramiek Collectief Lelystad is ontstaan vanuit de samenwerking op het keramiekatelier van het kunstencentrum De Kubus in Lelystad. Het gezamenlijk naar buiten treden geeft een extra impuls voor verdere ontwikkeling. De passie voor keramiek is wat hen verbindt. Hierbinnen heeft elk zijn geheel eigen stijl. Dit levert een spannende mix op van ingetogen, kleurrijke, strakke, vloeiende, uitbundige, figuratieve en abstracte objecten in keramiek en Raku.

Daarnaast tonen leden van het collectief hun grafisch werk.

Arno Kortekaas probeert met zijn werk fragmenten van vertellingen uit te beelden. Gehavend door de tijd en het geheugen, dat onafwendbaar minder wordt.

Delen van de beelden zijn onleesbaar, wit. Andere delen vertellen door middel van kleur, lijn en vorm een flard van een verhaal.

Joke Venhorst zoekt in haar keramisch werk de contrasten op, waarbij de textuur doet denken aan hout of gesteente. De organische vormen stralen oerkracht en bezieling uit.

Keramiek – versteende beweeglijke klei. De objecten van Ineke van Beersum verbeelden het omgekeerde proces. Schijnbaar inerte, solide materie wordt vervormd door krachten van buitenaf en binnenuit. Ineke volgde de keramiekopleiding bij de SBB in Gouda.

Henk Woestenburg volgde een grafische beroepsopleiding, ontwierp kleuretsen en zeefdrukken en heeft beelden in brons en steen gemaakt.

Op dit moment werkt hij aan een serie schalen die uiteindelijk zullen worden gebakken via de Raku stooktechniek.

De opening op 3 september wordt verzorgd door Erna Koelman, voorzitter van Stichting Culturale.