‘Droombeelden hout/verf’ is de titel van de nieuwe expositie in Museum Nagele. Twee exposanten, Will Schropp en Martin-Jan van Santen, vullen samen de hoge ruimte in de voormalige kerk én de laagbouw; ze exposeren er met heel verschillend werk.


Houtkunstenaar Will Schropp wil laten zien dat je als vormgever uitstekend gebruik kunt maken van hout. Wanneer een idee na soms vele schetsen is uitgewerkt, zoekt hij er het hout bij dat er perfect op aansluit. Het hout is de spreekbuis, de materie om ideeën vorm te geven. De kleur of de nervatuur speelt een rol, maar ook de gevoelswaarde. Het spreekt vanzelf, dat daarvoor niet alleen kennis van het materiaal belangrijk is, maar ook het weten hoe bomen in mythologie, sprookjes en literatuur voorkomen. Daardoor raak je verbonden met de geschiedenis.
Het 'leven' is een vast thema in zijn werk. 'Mijn vormen meanderen als het leven zelf, als een lijn met kronkels. Plooien, ritme, beweging en herhaling zijn veel gebruikte vormprincipes in mijn sculpturen'.
De droom 'kon ik maar vliegen' loopt ook als een rode draad in zijn werk.
Als een soort beeldmerk hangt er al meer dan vijfentwintig jaar op iedere tentoonstelling een houten jas.
In de zomer van 2008 werd in een Drentse akker het oudste hout van Nederland gevonden, 8.800 jaar oud. Van dit hout heeft Will Schropp al diverse beelden gemaakt.
In de beeldhouwserie van Teleac-tv heeft hij veel mensen het maken van houten beelden laten meebeleven.
Will Schropp woont en werkt in Duiven en is afgestudeerd aan de Kunstacademie in Arnhem.

 

Martin-Jan van Santen (1968) is afgestudeerd aan de Hogeschool voor Kunsten Constantijn Huygens in Kampen, in 1992. Na een tienjarige carrière als cartoonist en maker van animaties en tekenfilms, maakte Martin-Jan in 2007 definitief de keuze voor het schilderen, waarin al vele jaren zijn verlangen lag.
De schilderwerken in olieverf bestaan veelal uit portretten, landschappen en situaties. De personen, meestal mannen, lijken in gedachten verzonken, te dagdromen en ademen een sfeer van stilte en rust. Opvallend bij al zijn motieven is het natuurlijke van zijn figuren. Niet poserend, maar in een moment worden vastgehouden.
Kleur en licht spelen een belangrijke rol in zijn werk, subtiel lichtspel, spannend gecomponeerd. Het gaat Martin-Jan niet om een natuurgetrouwe weergave. 'De essentie wil ik vangen - van een mannenlichaam, van een boom of een struik'. Schilderen is zoeken en vaak hard werken, maar ook een feestelijk avontuur.

De expositie 'Droombeelden hout/verf' is te bezichtigen van 27 februari tot en met 24 mei 2020.


Op 27 februari om 14 uur geeft Martin-Jan van Santen een inleiding op zijn werk, tevens preview van de expositie. Een ieder is welkom, er wordt entree gevraagd.