Filmhuis Emmeloord bestaat dit jaar tien jaar. Dit jubileum viert de werkgroep van Filmhuis Emmeloord op zaterdag 17 september in één van de mooiste publieke gebouwen van Noordoostpolder: Museum Nagele. De bijzondere lichtinval en de stijlvolle inrichting van het museum staan garant voor een filmavond in een bijzondere sfeer. Die avond wordt de populaire film Bergman Island getoond. In het kader van het jubileum sponsort FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder deze activiteit.
 
Omdat ook gemeente Noordoostpolder een dubbel jubileum viert – 80 jaar droog en 60 jaar gemeente – zocht de werkgroep een historisch interessante plek voor de opening van het tiende seizoen. Tien jaar geleden namen Frans Visser en Joke van de Grootevheen het initiatief tot het samenstellen van een werkgroep die maandelijks een arthouse film vertoont in Movieskoop Emmeloord.
 
Zoals gebruikelijk koos de werkgroep voor een film die buiten de polder populair is in het filmhuiscircuit. Bergman Island gaat over het maakproces van een film en over hoe een plek een schrijver kan inspireren – thema’s die volgens de werkgroep goed passen bij de jubileumavond. Museum Nagele en natuurlijk het dorp zelf zijn ook zo’n inspirerende plek.
 
Hoofdpersonen Chris en Tony trekken naar Fårö voor een schrijfretraite. Het is het eiland waar de invloedrijke cineast Ingmar Bergman (1918-2007) enkele van zijn meesterwerken realiseerde. Chris worstelt met haar script, maar de geest van Bergman doet zijn werk, de inspiratie komt. Langzaam vervagen de grenzen tussen haar script en de werkelijkheid op Fårö.
 
In Museum Nagele mogen de filmbezoekers tevens de expositie 'Kunstenaars Flevoland Najaarssalon' bewonderen. Na afloop kan een drankje worden genuttigd. Reservering vooraf verplicht en alleen mogelijk via de site van Movieskoop Emmeloord. Inloop met koffie/thee vanaf 20.00 uur, start film om 20.30 uur.