St. Isidoruskerk Nagele 1964, interieur - Collectie Instituut voor Christelijk Cultureel Erfgoed, Rijksuniversiteit Groningen.jpg Dit jaar viert Museum Nagele haar 25-jarig jubileum.
Een mijlpaal om bij stil te staan! U kunt van 2 maart t/m 28 mei in Museum Nagele twee exposities bezichtigen in het teken van dit jubileum.
   
St. Isidoruskerk Nagele 1964, interieur
Collectie Instituut voor Christelijk Cultureel Erfgoed, Rijksuniversiteit Groningen
   

 

 

Een kerk als publiekstrekker – toen en nu
In deze expositie wordt het verhaal belicht van de herbestemming van de Sint Isidorus kerk naar Museum Nagele. De herbestemming van kerken is een actueel thema in Nederland.

De architectuur, het oorspronkelijke gebruik en ook de impact van de sluiting op de parochianen komen aan de orde. Verder zijn er foto’s te zien van de ontmanteling en de herinrichting van het kerkgebouw; tientallen vrijwilligers uit Nagele en omgeving zijn actief geweest om de herbestemming van kerk naar museum te realiseren.
De expositie is een terugblik en een uiting van waardering voor een bijzonder burgerinitiatief.

De expositie 'Een kerk als publiekstrekker – toen en nu' is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert het meedoen aan cultuur.     logo FCP pen extra klein.jpg

 

Nabalia
De Nabalia (Romeinse historicus Tacitus, ‘Historiae’) stroomde mogelijk op de plek waar nu Nagele ligt. Het poëtisch klinkende woord ligt in de dorpsnaam besloten. Het modernste dorp van Noordoostpolder met de oudst overgeleverde naam.
Nabalia is een mooie en poëtische titel voor een expositie, ruimtegevend en net als kunst nooit 100 % te definiëren. Er blijft ook wat te raden over en toch gaat het over Nagele en omgeving en er zit iets heel ouds onder Nagele! (uitleg van de exposanten).

Nagele, Milly Betten - Foto Museum Nagele.jpg   Nagele 1, Ilse Brul - Foto Museum Nagele.jpg Keramiek 1, Karen Lok - Foto Museum Nagele.jpg        
Nagele, Milly Betten,
Olieverf op doek
Foto Museum Nagele
 
Nagele 1, Ilse Brul
olieverf op linnen
Foto Museum Nagele
Keramiek 1, Karen Lok
Foto Museum Nagele
       
               

Ilse Brul, Karen Lok en Milly Betten laten een zeer speciale tentoonstelling zien. Om het 25-jarig jubileum van Museum Nagele te vieren staat Nagele centraal.
De kunstenaressen tonen geïnspireerde verbeeldingen van dorp en omgeving waarin veel te herkennen en te beleven is. Ook in deze eigenzinnige abstractie en figuratie is het een feest om naar te kijken.

Ilse Brul maakte schilderijen over Nagele en haar omgeving en Karen Lok heeft haar inspiratie gehaald uit verschillende elementen: water, mensen en gebouwen in Nagele. Milly Betten heeft een groot olieverfschilderij gemaakt, speciaal voor deze expositie in Nagele. Een schilderij waarop veel te zien is.

De exposanten verzorgen op donderdag 2 maart, 16 uur, een inleiding bij hun werk, tevens preview van de expositie. Inloop vanaf 15.30 uur. Deze inleiding is voor iedereen toegankelijk, de reguliere entreeregeling is van toepassing.