Vergane Glorie - Foto Alice Valk 230 x 345.jpg
Vergane Glorie - Foto Alice Valk

 

 

De expositie 'Tulpentijd' in de hal van Museum Nagele is verlengd en nog te zien t/m 28 mei 2023. De fotobeelden van tulpen zijn gemaakt door Alice Valk, Tulpfotografie.

Alice vindt het groei- en bloeiproces van de tulp fascinerend; de tulp is elke dag anders en elke dag mooi. Zeker in deze periode van het jaar, waarin de tulp op het land een graag geziene bloem is. Noordoostpolder kleurt in prachtige vlakken op het land.
De groei begint natuurlijk al eerder, dat proces volgt ze graag: de opkomende groene puntjes die vanuit de bol boven de grond groeien en de knoppen die op kleur komen en bloeien totdat ze gekopt worden. Binnen op de vaas laat ze de tulpen uitbloeien. Ook dan vindt ze de tulp nog prachtig.
Ze fotografeert de tulp dan ook graag in de verschillende stadia. Dit doet ze o.a. met stillevens van de tulpen in volle bloei en ook uitgebloeid in de studio, landschappen op het land en ze creëert abstracte beelden van de tulp, waarbij je de tulp bijna niet herkent. Het gaat dan om de vormen, kleuren en lijnen.

 

De tulp is voor haar een eindeloze inspiratiebron die ontstaan is op het moment dat ze is gaan samenwonen met haar partner op een bloembollenbedrijf. Een bloeiende tulpenweelde.

Een speciale liefde is ontstaan voor de virustulp, een zieke tulp met vlammen in de bloemblaadjes. Voor een project ‘In de ban van de Tulp’ zijn de Rembrandttulp, de vroegste tulpen die virustulpen bleken te zijn, en de Delfts blauwe tulpenvaas een inspiratiebron voor een serie geweest. In deze serie laat ze de tulp vanuit zijn Hollandse historie zien.

Daarnaast kunt u t/m 28 mei nog twee exposities in Museum Nagele bekijken:
'Een kerk als publiekstrekker -  toen en nu' is het verhaal van de herbestemming van de St. Isidorus kerk naar Museum Nagele en de expositie 'Nabalia' met werk van Ilse Brul, Karen Lok en Milly Betten. Zij tonen geïnspireerde verbeeldingen van dorp en omgeving.