1+1=0

Op 6 maart vindt in Museum Nagele voor genodigden de opening plaats van de expositie '1 + 1 = 0'.

Twee Flevolandse kunstenaars doen de idee├źn van de Nul-kunst uit de jaren zestig herleven. In hun kunst draait het niet om emotie en schoonheid, maar om essentie, zoals die tot uitdrukking komt in de sterke ritmiek van herhaling en onderbreking van patronen.

Henk van Beek

Kunstenaar Henk van Beek ontdekte enkele jaren geleden een ongebruikelijk materiaal om uitdrukking te geven aan zijn passie voor de Nul-kunst. Hiervoor moest hij wel loskomen van zijn oude leermeesters. Wat hij door de jaren heen had aangeleerd, moest worden afgeleerd.

Ruben Stallinga

Bij deze zeer jonge kunstenaar is precies het omgekeerde het geval. Onbevangenheid is op hem zeker van toepassing. Daardoor is zijn werkwijze net zo bijzonder als het resultaat van zijn artistiek inspanningen. Waar gewoonlijk een kunstenaar begint met niets (een leeg doek bijv.), daar draait Stallinga deze logica om: zijn artistieke opbouw begint met concreet afbreken.

Jorrit van Bavel, kunstverzamelaar en bestuurslid van de Ahold Art Foundation, verricht de opening van de expositie. De heer Van Bavel zal ingaan op het ontstaan van dit nieuwe werk in relatie tot de Nul-beweging uit de jaren zestig.


Op 17 april geeft Jorrit van Bavel in Museum Nagele naar aanleiding van deze expositie de lezing: 'De geschiedenis van de Nul-kunst'. Zie ook de Agenda.